Er Moseloven relevant for den teologiske etik?

Hoved-artikelindhold

Carsten Elmelund Petersen

Resumé

Spørgsmålet, om hvorvidt Moseloven er ophævet, er besvaret med et ja af Luther. Men tekstmaterialet i NT viser imidlertid, at spørgsmålet er mere kompliceret. Moselovens betydning for den kristne etik kan derfor ikke afvises.


 


Den klassiske sondring mellem ceremoniloven, moralloven og de juridiske love har stadig gode argumenter for sig. Men der er ikke vandtætte skodder mellem disse lovtyper, som kritikerne ellers mener. Ceremoniloven er ifølge NT ophævet, men tolkes både typologisk og symbolsk i NT. De juridiske love var de facto sat ud af kraft på Jesu tid, men også de tolkes typologisk og symbolsk i NT. Moralloven er videreført og bekræftet i NT, og som sådan har den en normativ tolkning i både GT og NT. Moralloven kan ikke reduceres til De ti Bud i streng forstand, men rummer etiske anvisninger i bred forstand i både GT og NT.

Artikel-detaljer

Citation/Eksport
Petersen, Carsten Elmelund. 2024. “Er Moseloven Relevant for Den Teologiske Etik?”. EMissio 10 (juni), 156-95. http://www.emissio.net/index.php/emissio/article/view/294.
Sektion
Teologi