Luthersk retfærdiggørelseslære i patristisk perspektiv – en kritik af Alister McGraths Iustitia Dei

Hoved-artikelindhold

Mikkel Erik Keis Søtbæk

Resumé

Alister McGraths toneangivende monografi Iustitia Dei har været med til at øve en afgørende indflydelse på diskussionen om retfærdiggørelseslæren og dens receptionshistorie. I bogens fjerde oplag vender han ryggen til en af de centrale forståelser i sit tidligere forfatterskab, og giver en hård kritik af den protestantiske forståelse af retfærdiggørelseslæren, som han anser for et nybrud uden kontinuitet med den oldkirkelige forståelse. Denne konklusion er dog svært misvisende, og bygger på et udpluk af første- og andenhåndskilder, som er mangelfuldt og ensidigt.


Denne artikel giver en kritik af McGraths udlægning og hans problematiske undladelser, og giver et indblik i den dybe kontinuitet mellem dele af den patristiske tradition og den reformatoriske forståelse af retfærdiggørelseslæren.

Artikel-detaljer

Citation/Eksport
Søtbæk, Mikkel Erik Keis. 2024. “Luthersk retfærdiggørelseslære I Patristisk Perspektiv – En Kritik Af Alister McGraths Iustitia Dei”. EMissio 9 (februar), 159-66. http://www.emissio.net/index.php/emissio/article/view/276.
Sektion
Teologi